(29.03 ora 01.15) Radu Hossu

 • Kiev. Nord-Vest. In ultimele zile o serie de contra-ofensive ale armatei Ukr au recucerit sate și orașe din zona Makariv, Borodyanka. Astăzi primarul Ukr din Irpin (localitate distrusă practic de ruși) a anunțat că a reluat controlul localității.

 • Kiev. Nord-Vest. Armata Ukr pregătește noi contra-atacuri pentru următoarele zile pentru a recupera Bucha, Hostomel.

 • Kiev. Est. În ultimele zile armata Ukr a efectuat contra-ofensive în această zonă eliberând la fel ca în NV câteva localități.

 • Kiev. Nord. Cel puțin un BTG (Battalion Tactical Group) rusesc s-a întors în Belarus pentru reparații, aprovizionare etc.

 • Chernihiv. Acesta este noul Mariupol sau Harkov. ruși atacă infrastructura civilă cu artilerie. Orașul rămâne în controlul Ukr.

 • Sumy. Nicio schimbare majoră de la ultinul rezumat. În continuare este în controlul Ukr, fără ca rușii să reușească vreun fel de avans.

 • Harkov. Oraș cu o populație de etnie rusă de aproape 50% (!!!) este în continuare distrus sistematic de bombardamentele artileriei și cu ajutorul MLRS (Multiple Launch Rocket System).

 • Izium. Oraș la Sud-Est de Harkov, punct strategic pentru obiectivul rusiei de a încercui armata Ukr din Donbass. Armata Ukr a respins multiple atacuri are rușilor din ultimele zile și continuă să reziste.

 • Mariupol. După diferite surse, mai sunt între 100 și 160 de mii de oameni în oraș. Orașul este cu o populație de peste 30% (!!!) etnici ruși este ceea ce deja știm: un simbol al rezistenței, în același timp un sinonim cu locul crimelor de război. În continuare orașul nu se predă, bătăliile se duc stradă cu stradă. Chiar dacă va cădea în următoarele zile, armata rusă din zonă a suferit pierderi însemnate, încât potențialul risc de a deveni periculoasă pentru alte zone este mult mai mic.

 • Nicolaev. Relativă liniște. Relativă liniște înseamnă că atacurile cu artilerie a rușilor sunt mai rare. Armata Ukr i-a împins pe ruși după limita de „județ” în „județul”…

 • …Herson. Unde au recâștigat câteva localități pe linia Niprului. Contra-ofensiva Ukr se va concentra probabil în următoarele zile în eliberarea orașului. Informațiile Pentagonului cum că Herson nu mai este 100% în controlul rușilor a fost una care a generat multă îndoială. Acum suntem siguri că informația nu se referea la oraș, ci mai probabil la Herson Oblast (un fel de Județ).

 • Odesa. Relativă liniște. O parte din flota rusiei care pregătea desantul asupra orașului se află în Marea Azov, distrugând Mariupol-ul.

 • Zilele astea in Turcia se așteaptă o nouă rundă de negocieri diplomatice între Ukr și rusia. Nu mă aștept la nimic. Guvernul Ukr nu poate accepta copromisurile cerute de rusia pentru că în primul rând poporul nu le vrea.

 • Sistemele de apărare antiaeriană Starstreak din UK au ajuns pe poziții și sunt gata de a fi folosite în aceste zile. Aceste sisteme sunt un coșmar pentru aviația rusă.

 • Heineken oprește producția din fabricile din rusia și se retrage din țară. Va plăti salarii compensatorii tuturor angajatilor până la finalul anului.

 • Jana Cernochova, Ministrul Apărării din Cehia a anunțat că nu se va prezenta la întâlnirea miniștrilor de apărare din grupul Visegrad (V4), acuzând Ungaria (membră a grupului) că e mai important gazul rusesc decât sângele ucrainean.

 • Că tot vorbim de sânge: 143 de copii au murit de la inceputul războiului și până acum. 216 au fost răniți. Asta înseamnă 11 copii pe zi mor sau sunt răniți. Unul la fiecare 2 ore. Să se gândească toți cei care relativizează adevărul, faptele sau vina, cei care sunt ori idioți utili, ori propagandiști pe față a lui putin, că ăsta este parte din sângele vărsat din dorința unui terorist, criminal de război, pe care ei îl legitimează în acțiuni. Inclusiv maghiarii care îl votează pe Orban în Aprilie.

 • Că tot zic de Orban, Anonymous a atacat și dat jos câteva publicații importante controlate de Fidesz, partidul de la guvernare din Ungaria, pentru că fac propagandă pro-rusă.

 • Tot Anonymous a dat publicității o bază de date cu sute de Agenți GRU, cu nume, prenume adresă și locația lor. Asta după ce a avertizat guvernul terorist de la Kremlin că o vor face.


Dacă de operațiunile militare din Ucraina nu îmi mai este atât de teamă că se vor incheia cu vreun succes rusesc, de operațiunile de dezinformare, de războiul informațional îmi este încontiniare teamă.

Apatia pe care vor să o inducă, prin „gata bă, mai lasă-ne cu Ucraina și hai să revenim la ale noastre”, o pot înțelege (oamenii sunt pe bună dreptate obosiți și sătui să înoate în cortizol), ceea ce nu voi înțelege și nici accepta este să ne dăm bătuți în războiul ăsta care ne privește pe toți. Cei care astăzi îl apără pe Putin sunt cei care se vor bucura când în continuare vor pleca românii din România din lipsă de speranță.

Este important să rămânem conectați la realitățile din jurul nostru și să nu acceptăm „lasă bă că merge și așa”, pentru că peste 10 ani o să avem o societate sărăcită și mai mult de creiere, putere de muncă calificată, antreprenori și oameni implicați.

Valorile pentru care luptă Ucraina sunt destul de simple de înțeles și sunt deja asumate de noi ca popor: libertate, democrație, luptă anti-corupție. Dar aceste valori sau atitudini trebuie mereu apărate și mereu susținute.

Ucraina pierde mii de vieți în numele lor, noi trebuie doar să le apăram. Prin actiuni care nu implică niciun fel de violență. Informare, gândire critică, organizare, acțiune.

Slava Ukraini!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.